به گفته وي ، نخستين نكته در خصوص جهاني شدن ادبيات بررسي عميق و كارشناسانه اين موضوع و سرمايه گذاري حساب شده در اين عرصه است.
كاظم كامران شرفشاهي تصريح كرد : كشورهاي پيشرفته دنيا از آنجا كه به لزوم نشر زبان و فرهنگ خويش پي برده اند همواره در تلاش بوده اند تا با معرفي ادبيات و هنر كشورشان در ديگر كشورهاي جهان ، احترام ملل ديگر را نسبت به كشورشان برانگيزند. در واقع اين كشورها از ادبيات و هنر به عنوان سفيري كه مي تواند موجبات افتخار و سربلندي را براي آنان به همراه آورد، بهره فراوان جسته اند. تا جايي كه حتي در پست هاي سياسي، از شخصيت هاي فرهنگي و هنري خود به عنوان سفير استفاده كرده اند و يا اگر شخصي را به عنوان سفير معرفي كرده اند، آن شخص از اطلاعات جامع و كاملي درباره هنر و ادبيات كشورش برخوردار بوده است.
وي خاطرنشان ساخت : از سوي ديگر رايزن هاي فرهنگي مي توانند نقش بسيار حساس و ارزنده اي در معرفي و اشاعه فرهنگ و ادبيات سرزميني ايفا نمايند. به شرطي كه چنين افرادي با هنر و ادبيات بيگانه نباشند. به تعبير ديگر اگر در چنين سمتي از اشخاصي دعوت به عمل آيد كه از جنس هنر و ادبيات باشند و دغدغه نشر و ترويج ادبيات ملي خود را داشته باشند .
اين شاعر با انتقاد از تشكل هايي كه با يدك كشيدن نام " شاعران ايران " مانع پيشرفت شعر و ادب در كشور شده است ، افزود : خلق شاهكارهاي بزرگ ادبي نيازمند زمان و شرايط مساعد و مناسبي است كه بايد نسبت به پديد آوردن آن بي تفاوت نبود. اگر تمهيدات لازم در اين زمينه انديشيده و به مورد اجرا در نيايد، توقعات نيز بي مورد خواهد بود. زيرا پديد آوردن آثار ادبي كاري دشوار و توانفرساست و نيازمند به تمركز و حداكثر استفاده از استمرار حس مي باشد و بديهي است از كسي كه در زير آوار انبوه مشكلات ريز و درشت دست و پا مي زند و هيچگاه دخل و خرجش بالانس نيست، نمي توان انتظار پديد آوردن آثار ماندگاري شد كه براي ملتي در طول قرون و اعصار افتخار و احترام كسب نمايد . جهاني شدن ادبيات خاورميانه و ادبيات معاصر ايران نيازمند انديشه و اراده اي انقلابي است.
كامران شرفشاهي ياد آور شد : ازديگر سو سازمان ها، نهادها و وزارتخانه هايي كه هر يك به نحوي مي توانند با اين موضوع مرتبط باشند بايد سهم خود را در عرضه و فراهم آوردن تسهيلات لازم به انجام برسانند و به طور مجدانه از هيچ تلاشي براي انجام اين امر و سرعت بخشيدن به اجراي آن كوتاهي نكنند.
معاون فرهنگي فرهنگسراي بهمن اظهار داشت : متاسفانه در حال حاضر در برخي از كشورهاي دنيا ميزان آشنايي حتي محافل دانشگاهي آنان از ادبيات فارسي به شاعراني همچون خيام، حافظ، مولانا، فردوسي و چند نام ديگر كه جملگي در قرون گذشته مي زيسته اند، خلاصه مي شود. و براي مسوولين فرهنگي ما جاي شرمندگي بسيار دارد كه ادبيات ايران بعد از قرن هشتم هجري در جهان ناشناخته مانده است. البته در بعضي از كشورها آثاري از شاعران و نويسندگان معاصر كشورمان چاپ و منتشر شده است. اما اين حركتها نيز به همت اشخاص علاقمندي صورت گرفته و هيچ ربطي به دستگاههاي عريض و طويل فرهنگي ما نداشته است.
شرفشاهي : " به بهانه فرهنگ " و با بودجه هاي فرهنگي اشخاصي كم بضاعت به سفر دور دنيا رفته اند كه هيچ تناسبي با شعر و فرهنگ و حتي سلوك آئيني ما ندارند ... |
اين شاعر ادامه داد : در حالي كه شاهد جريان يكسويه ترجمه آثار ادبي ملل ديگر به زبان فارسي هستيم و گاه از يك اثر خارجي شاهد چندين ترجمه، متاسفانه در زمينه ترجمه آثار شاعران و نويسندگان كشورمان و معرفي زندگي و آثار آنان هنوز اقدام در خور تاملي صورت نپذيرفته است. لذا وقتي كه علاقمندان به ايران و ادبيات فارسي در سفرهاي خود به ايران، با تعجب و تاثر از كمبود منابعي در اين زمينه با ما سخن مي گويند ، چاره اي جز تصديق شرمسارانه نداريم.
شرفشاهي كه باني كنگره هاي شعر كارگري در كشور است ، خاطرنشان ساخت : وجود منابع بسيار و امكانات فراوان داخلي حكايت از اين واقعيت تلخ دارد كه عدم انجام حركتي در اين زمينه، لذا آنجا ناشي مي شود كه مديران و متوليان فرهنگي يا با اهميت و ضرورت انجام اين امور ناآشنا بوده اند و كوتاهي آنان صرفا از آنجا ناشي شده كه كار نابلد بوده اند و يا دستهايي عامدا مرتكب چنين خيانتي شده اند و كوشيده اند تا ادبيات معاصر ايران را كه ادبياتي متعهد و آرمانگراست، ناشناخته و مهجور باقي بماند .
|
شرفشاهي افزود : نكته مهم ديگري كه نبايد مورد غفلت قرار گيرد، وضع زندگي شاعران و نويسندگان است . ارنست همينگوي نويسنده معروف آمريكايي و برنده جايزه نوبل ادبيات مي گويد: براي نوشتن يك داستان خوب، نويسنده بايد قبل از همه چيز خيالش از بابت قرض هايش راحت باشد و احتمال گرسنگي را در ماه هاي آينده ندهد.
وي در پايان گفت و گو با مهر ، گفت : يقينا نتيجه حاصله غير از آن چيزي خواهد بود كه امروز شاهد آن هستيم . فعال شدن رايزني هاي فرهنگي با شايسته ترين شخصيتهاي فرهنگي ممكن خواهد بود. و مفهوم فعال شدن برقراري ارتباط هاي گسترده با اشخاص و محافل فرهنگي ديگر كشورها و غنيمت شمردن فرصت هاي فرهنگي است.
نظر شما